Nu har vi åter igen haft en träff! Jag var värdinna, 3-rätters middag serverades, nedan visas menyn:
Förrätt: Getostfylld smördegspaj
1 pkt färdigköpt smördeg
4 st ägg
4 dl mjölk
0,5 msk rosmarin
3 klyftor finhackad vitlök
salt o vitpeppar
250 g chevre (getost)
1 dl pinjenötter
Tryck ut smördegen i 6 st små formar. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg, mjölk, rosmarin, vitlök, salt och peppar. Fyll formarna till 2/3, lägg en bit chèvre överst och grädda i ca 8 min (jag hade de inne lite längre, säkert beroende på formen, men checka så att äggstanningen har "satt" sej).
Rosta under tiden pinjenötterna i torr het panna som du skakar hela tiden, så att de blir jämnt rostade. Strö nötterna över de färdiggräddade pajerna. Sedan ringlade jag lite honung över strax innan servering.
Huvudrätt: Potatiskaka m fylld fläskfile och rödvinssås
ca 1 kg fläskfile till 6 pers
1 burk soltorkade tomater
1 dl frysta blandade örtkryddor
6 st stora skivor parmaskinka
250 g mozzarellaost
salt o svartpeppar
1 ask steksnören
Snitta filen längs med men inte ända igenom. Banka försiktigt ut filen.Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Lägg tomater,finhackade örter och skinka på filen. Skiva mozzarellaost och fördela skivorna på skinkan. Tryck till fyllningen och rulla ihop filen. Bind om med steksnöre. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn filen runt om i olivolja,salta och peppra under tiden. Lägg över filen i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 15-20 min. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i 1/2 cm tjocka skivor.
Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer), bör göras dagen innan!
2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
4 msk fryst blandning av örtkryddor
salt och peppar
Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, örtkryddor och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan. (Gör den helst dagen innan skulle jag vilja säga. Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.
Till detta serverades en rödvinssås, lägger inte ut något recept på det, de flesta har väl sina egna ideer om hur en sådan sås ska göras ;-)
Efterrätt: Äppelpaj med knäckigt lock
6 äpplen
225 g smör
4,5 dl havregryn
3 dl socker
0,75 dl socker
2,25 dl mjöl
0,75 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena. Skala och kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnsäker form. Fördela smeten över. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun och knäckig yta. Servera med glass eller vaniljvisp.
Menyn fick av mej själv: med beröm godkänt! Uppläggen har jag väl kunnat förbättrat! Men det kändes som att brudarna var nöjda! Nästa dejt blir den 27e april i Humlebacken! Ser framemot de!
Kramar/ Cecilia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar