Före jul beställde vi en 1/4 oxe, 30 kg kött, varav 15 kg köttfärs o sen en massa annat. Vi samlar verkligen vuxenpoäng ;-) eller hur? Nu har vi stått inför nya utmaningar då vi ska tillaga allt det här... Köttfärsen är ju inga problem, där har vi gjort köttfärsssås, tacos, paj, biffar, köttfärslimpa, men sen... Men sen! Vi har letat recept på nätet så jag tänkte tipsa om en gryta som vi gjorde i helgen, mustig burgundisk gryta, riktigt god!
Recept:
1 kg grytbitar av nöt
´
Bouquet garni
- 1 bit morot
- ett par timjankvistar
- ett par persiljekvistar
- 2 lagerblad
- steksnöre
- 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
- Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
- Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
- Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
- Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
- Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
- Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.
Är det någon som har något bra köttrecept som vi kan prova?
Kramar/Cecilia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar