tisdag 24 januari 2012

köttlivet...

Halloj!

Före jul beställde vi en 1/4 oxe, 30 kg kött, varav 15 kg köttfärs o sen en massa annat. Vi samlar verkligen vuxenpoäng ;-) eller hur? Nu har vi stått inför nya utmaningar då vi ska tillaga allt det här... Köttfärsen är ju inga problem, där har vi gjort köttfärsssås, tacos, paj, biffar, köttfärslimpa, men sen... Men sen! Vi har letat recept på nätet så jag tänkte tipsa om en gryta som vi gjorde i helgen, mustig burgundisk gryta, riktigt god!

Recept:

1 kg grytbitar av nöt
  • smör

  • 1 msk tomatpure

  • 2 msk mjöl

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • 2 dl kalvbuljong

  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)

  • 2 paket bacon

  • 200 g champinjoner

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 burk syltlök (à 275 g)

  • salt och peppar

  •  

    ´

    Bouquet garni

    • 1 bit morot
    • ett par timjankvistar
    • ett par persiljekvistar
    • 2 lagerblad
    • steksnöre
    • 1 dl grovhackad persilja

    Gör så här


    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
    3. Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
    4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
    5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
    6. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
    7. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
    8. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.
    Denna gryta var superb! Sådan här matlagning tar lite tid, men det är det värt! Vi har även gjort tjälknöl och den blev också väldans god, köttet fick då stå i ugnen ca 11 timmar och sen ner i saltlag i 5 timmar. Till det serverade vi potatisgratäng!

    tjälknul

    Är det någon som har något bra köttrecept som vi kan prova?

    Kramar/Cecilia

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar