måndag 11 juli 2011

Syjunta med tjejerna

I fredags var det min tur att vara värdinna till brudarna! Först jobba och sen stressa hem och fixa maten, som tur är så har jag en snäll sambo som förberett en del, tack och bock!

Som välkomstdrink fick brudarna en sluschdrink med sprite, tyvärr hade den inte riktigt frysit till sej men den smakade gott ändå, de nyblivna mammorna fick en alkoholfri variant såklart!

Här är receptet:

FLÖTEGRÖT (även kallad slush)
Ingredienser
2 dl kallt starkt svartvinbärste
1 ½ dl strösocker
2 förpackning outspädd juice, ananas och apelsin
½ pressad citron
37 cl ren sprit

Gör så här
Blanda ihop allt. häll upp i en plastburk med lock och ställ in i frysen minst 24 timmar.
Sleva upp ca 2-3 msk i ett glas och fyll upp med sprite.

Till förrätt serverades kräftstjärtssoppa förutom till Anna som är allergisk mot skaldjur, hon fick istället en krämig champinjonsoppa, här följer recepten:

Kräftostsoppa 6 port
Ingredienser
2 stora morötter
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
                                                                             400 g mjukost med kräftsmak
                                                                             2 dl crème fraiche
                                                                             1 dl hackad dill
                                                                             1 burk (ca 350 g) skalade kräftstjärtar i lake
                                                                             Svartpeppar
Gör så här
Skala och grovriv morötterna. Fräs morötterna i matfettet i en gryta, stor nog för soppkok. Tillsätt mjölet och späd med vatten. Tillsätt buljongtärningarna. Låt puttra under lock ca 10 min. Tillsätt kräftost, crème fraiche och dill. Låt puttra en stund till. Lägg i kräftstjärtarna och rör runt så att allt blir genomvarmt. Smaka av med peppar.

Krämig champinjonsoppa 4 port
Ingredienser                          
450 g champinjoner
1 gul lök
Smör
5 dl vatten
1 svampbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Persilja

Tillagning
Tag fram en stor kastrull. Lägg undan ca 5 champinjoner till senare. Hacka de övriga champinjonerna och löken fint och fräs några minuter i smör. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och grädde. Låt koka i 10-15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Skiva upp de resterande champinjonerna och stek dem hastigt i smör. Garnera med hackad persilja.

Varmrätten blev en kycklinggratäng, en av mina personliga favoriter...

Kycklinggratäng med äpple

Ingredienser
1 grillad kyckling alt. Kycklingfile som gjorts klar i ugn med salt o peppar (så gjorde jag)
1 röd paprika
Purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 syrligt äpple
20 färska champinjoner
2 dl cremefraiche
2 dl grädde
                                                                             2 msk mango chutney
                                                                             4 msk tomatpure
                                                                             2 tsk sambal oelek
                                                                             4 tsk curry
                                                                             2 tsk paprikapulver
                                                                             Salt
                                                                             Svartpeppar
                                                                             2 dl riven ost

Tillagning
Sätt ugnen på 200 C, skär kyckling, lägg bitarna i en ugnsform. Strimla paprika, purjolök och lök. Finhacka vitlöken. Skär äpplet i mindre bitar. Skiva champinjonerna. Koka upp creme fraiche, grädde, mango chutney, tomatpure, sambal oelek och kryddor. Tillsätt paprika, lök, vitlök, äpple och champinjoner. Låt koka ihop några minuter. Häll röran över kycklingen. Strö på osten och gratinera.

Till efterätt en riktig mumsbit.... centerpannacotta!

Pannacotta med center 6 port

450 ml grädde
0,5 dl socker
120g center
2,5 gelatinblad

Tillagning
Lägg gelatin bladen i blöt i kallt vatten. Skär chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden och sockret, Ta bort pannan från plattan och lägg i chokladen, låt den smälta under omrörning. Det kan vara svårt att få karamellfyllningen att smälta man kan sila pannacottan om man vill innan gelatinet tillsätts. Krama ur vattnet ur gelatin bladen och smält dem över ett vattenbad, Blanda ner gelatinet i pannacottan under omrörning och se till att det blandas ordentligt. Ställ i kylen för att svalna.

Tack för en trevlig kväll!

Kramar/Cecilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar